Wykonanie
Nie, nie, to nie w-
zetka!:)
Pora na ciasto, które wyglądem przypomina mi w-
zetkę. Nie wspominałam wcześniej, ale uwielbiam, w-
zetki. Przypominają mi się czasy liceum, kiedy po szkole, wraz z siostrą chodziłam na to właśnie ciasto. W-
zetki na moim blogu jeszcze nie było ale pewnie się pojawi. Teraz
pora na ciasto "
cappuccino", które zobaczyłam TU .Zmodyfikowałam nieco proporcje, gdyż stanowczo za dużo
masła w przepisie podaje autorka.

Składniki:6
jajek7 łyżek
oleju1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1
budyń śmietankowy2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej0 , 5 szklanki wrzątku1 kieliszek
wódkiMasa:0,5 szklanki
mleka3 łyżki
cukru2 szklanki
mleka w proszku20 dag
masła2,5 łyżki
cappuccino orzechowegoPolewa:50 dag
masła1 tabliczka
gorzkiej czekoladyUbić
białka z
cukrem.
Żółtka rozmieszać z
olejem i dodać do
białek.
Mąkę wymieszać z
budyniem,
kakao i proszkiem, dodawać po łyżce do reszty, cały czas miksując. Piec w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Wystudzić ciasto i przekroić na dwie części. Zrobić masę.
Mleko zagotować z
cukrem i wystudzić.
Masło utrzeć z ostudzonym
mlekiem,
mlekiem w proszku i
cappuccino. Dodać kieliszek
wódki.Zaparzyć
kawę i ostudzić. Nasączyć ciasto
kawą. Wyłożyć masę na połowę ciasta i przykryć drugą połową. Zrobić polewę.
Masło rozpuścić wraz z
czekoladą w kąpieli
wodnej. Wylać lekko chłodną polewę na ciasto.