Wykonanie
Dzisiaj wspomnień czar ;) ulubione knedle z dzieciństwa . Pamiętam jak dziś , jak z siostrą czekałyśmy z wywieszonym
językiem ;) , kiedy ugotują sie te pyszne kulki z
truskawką w środku :).Do tej
pory , sezon
truskawkowy nie może się obyc bez knedli :)

Składniki:kg
ziemniakówkg
truskawek7 łyżek
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajkomargaryna i
bułka tarta do polania

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotowac dzień wcześniej ( najlepsze są takie , nie ma trudności w sklejeniu knedla i ładnie się łączą wszystkie składniki.Do
ziemniaków dodawac kolejno wszystkie składniki zaczynając od
jajek,
mąki i ugnieśc ciasto , aby było jednolicie połączone.(
mąki podałam tyle , ale wszystko zależy od
ziemniaków , dodawac tyle, żeby ciasto nie przywierało do rąk ,
makę podsypujemy pod każdą knedle , żeby nie było trudności jej odkleic )
Truskawki umyc , pozbyc się szypułek.Z ciasta urywac kawałki, formowac w małe kuleczki , po czym rozpłaszczac w ręku i wkładac po jednej
truskawce, łyżeczkę
cukru i sklejac tak , aby powstała kulka.Gotowe knedle wrzucac do gotującej się osolonej
wody i kiedy wypłyną na wierzch , gotowac jeszcze ok. 3 minut na małym ogniu ( żeby knedle sie nie rozpadły)Na patelni rumienimy
bułke tartą , dodajemy
margarynę , mieszamy i kiedy
bułka i się zarumieni na złoty kolor polewamy nasze knedelki i posypujemy
cukrem.Smaznego.