Szybka , prosta w przygotowaniu babka. Cieszy smakiem podniebienia jak i zachwyca wzrok pięknymi kolorami :)Foremka na babkę o średnicy 26 cmSkładniki:2,5 szkl. mąki pszennej1,5 szkl. cukru3/4 szkl. oleju1/2 szkl. suchego maku250 g margaryny6 jaj1 op. kisielu truskawkowego1 op. cukru waniliowego ( 16g )2 łyżki kakao2 łyżki wiórków kokosowych2 łyżeczki proszku do pieczeniabułka tarta , margaryna do foremkiorzechy włoskie do dekoracjiPolewa czekoladowa3 łyżki wody2 łyżki kakao3 łyżki cukru2 łyżki margarynyW małym garnuszku grzejemy wodę , sypiemy kako, cukier i mieszamy aby składniki się ładnie ze soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy łyżkę margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu.1. Miksujemy białka na sztywną masę.2. Margarynę , żółtka i cukier ucieramy.3. Dodajemy mąkę z proszkiem ( przesiałam przez sitko ).4. Wlewamy olej.5. Dodajemy ubitą wcześniej pianę.6. Ciasto dzielimy na 4 części:- 1 częśc łączymy z makiem- 2 częśc z kisielem- 3 częśc z wiórkami- 4 częśc z kakao7. Części po kolei wykładamy do foremki na babkę , posmarowanej margaryną i posypaną bułka tartą.8. Piec w temp. 180 C przez 50 minut , ale to juz zależy tak naprawde od naszych piekarników :) Ciasto najlepiej sprawdzic patyczkiem czy jest suche i musi byc pieknie zarumienione .9. Po wystygnięciu ciasta przygotowujemy polewe i jeszcze ciepłą polewamy ciasto i posypujemy do dekoracji zmielonymi orzechami włoskimi.Życzę smacznego