Wykonanie
Organizm Brasileiro rozpaczliwie domagał się ostatnimi czasami zastrzyku
fasoli najchętniej w postaci feijoady . Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej.Składniki:0,5 kg
łopatki wieprzowej na gulasz3 laski
kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram)0,2 kg
boczku wędzonego0,5 kg
fasoli czarnej1
papryka zielona duża2 średnie
cebule czerwone3 ząbki
czosnkupęk świeżej
kolendry1 łyżka
octu winnego3 łyżki
koncentratu pomidorowego3 kostki knorr
olejPrzygotowanie:Moczymy
fasolę na 30 minut aby straciła trochę koloru. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie
mięsa.
Paprykę,
czosnek,
cebulę i
kolendrę miksujemy.Kroimy kawałki
łopatki (nasze była już pokrojona:-)) i
boczek w małe kawałki. Nacieramy zmiksowanymi warzywami.Bierzemy duży głęboki garnek i przykrywamy dno
olejem. Na rozgrzany
olej wrzucamy kawałki
łopatki i
boczku i obsmażamy. Dodajemy 3 kostki knorr i 3 łyżki
koncentratu pomidorowego.Zalewamy gorącą zagotowaną
wodą do poziomu aż przykryję
mięso. Gotujemy ok. 20 minut (aż
mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby
mięso nie przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej
wody.Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki
kiełbasę oraz
fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki).Spożywanie:Feijoadę podajemy samą lub z
białym ryżem. Brazylijczyk
doda również farinhę (tylko najpier
poczeka aż feijoada troszkę ostygnie). To nie koniec kto lubi na ostro, ten
doda kilka kropel ostrej
przyprawy. Na naszym zdjęciu widoczne są kawałki
pomidora nasączone
ostrym sosem brazylijskim (przepis już jutro).Zapewne się powtórzę, ale zalecana jest coca cola, pepsi lub
sok pomarańczowy. Lepiej się trawi:-)