Wykonanie


Każdy ma swój przepis na ciasto
czekoladowe, dzisiaj jedna z jego wersji, bardzo popularna w
Brazylii tzw. Nega Maluca czyli w tłumaczeniu szalona
czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie w gości - łatwo go zapakować i przetransportować. Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości!Składniki ciasta:3
jajka całe1 i pół szklanki
cukru2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
czekolady w proszku lub
nesquik kakaopół szklanki
oleju1 łyżka
proszka do pieczeniaszczypta
soliszklanka ciepłej
wodykilka kropel
wódki lub
likieruPolewa ciasta:4 łyżki
mlekapół szklanki
czekolady w proszku lub
nesquik kakao1 łyżka
masłaszklanka
cukruPrzygotowanie:

Składniki:
jajka,
cukier,
czekolada,
mąka, a później
woda,
sól i
proszek do pieczenia ubić w mikserze.Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut.Forma na babkę z kominem.Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż
cukier się w pełni roztopi.
