ßßß
Amerykańskie pączusie, kolorowe, puchowe, rozpływające się w ustach to moja słodka propozycja na deser do kawy czy herbaty. Donuty powstały z okazji ,,pożegnania lata" w pracy. Będą stanowiły słodki poczęstunek dla naszych najmłodszych podopiecznych. Następnym razem aby je lekko ,,odchudzić" upiekę je w piekarniku.Składniki:5 szkl mąki tortowej3 dag drożdży świeżych0,5 szkl drobnego cukru2 jajka L1,5 szkl letniego mleka1/3 szkl roztopionego masła0,5 łyżeczki soli2 łyżki wódki1/4 szkl letniej wodyolej do smażeniaczekolada białaczekolada mlecznakolorowa posypka1. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i odrobiną mleka. Zaczyn przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, wódkę, wodę, jajka, sól i zaczyn, lekko wyrabiamy i dolewamy przestudzone roztopione masło. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy do momentu, aż będzie jednolite i lśniące. Możemy to zrobić za pomocą haka (czynność trwa kilka minut) lub dłońmi (wtedy ciasto wyrabiamy ok 15 minut). Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do oprószonej mąką miski. Przykryte odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, a kieliszkiem dziurki w środku. Donuty przekładamy na blachę, przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
4. Donuty smażymy w rozgrzanym do 175*C oleju na złoty kolor, a następnie dokładnie studzimy.5. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy nimi donuty. Pączki posypujemy ulubionymi groszkami.SMACZNEGO :-)