Wykonanie
Brazylijski
ryż po grecku? Brasileiro też nie wie skąd ta nazwa dla potrawy tak popularnej na stołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy
rybą po grecku:-)Składniki dla 8 osób:4 paczki
ryżu długoziarnistegopół
cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę
olej1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 kostki
bulionowe (
bulion warzywny lub drobiowy2
marchewkipół
czerwonej paprykimała puszka
zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości jak
groszek)Przygotowanie:Bierzemy wok lub głęboki garnek. Wlewamy niewielką ilość
oleju. Na rozgrzany
olej wrzucamy pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę
cebulę. Gdy
cebula delikatnie się podsmaży, wrzucamy
ryż. Dodajemy 1 łyżkę
koncentratu pomidorowego oraz 2 kostki
bulionu.
Mieszamy łyżką drewnianą i podsmażamy
ryż aż nabierze koloru złota (o tak jak na poniższym zdjęciu)
Następnie dolewamy gorącej, najlepiej świeżo zagotowanej
wody do poziomu takiego, aby przykryła
ryż. Gotujemy na niskim ogniu ok. 20 minut (aż się ugotuje). Dolewamy gorącej
wody, gdy konieczne.
W międzyczasie w małym rondelku gotujemy w lekko osolonej wodzie skrojoną w drobną kosteczkę
marchewkę. Gdy
marchewka jest już prawie ugotowana, dodajemy
paprykę do garnka i gotujemy jeszcze10 minut.
Bierzemy miskę i przekładamy ugotowany
ryż. Dodajemy ugotowaną
marchewkę i
paprykę a na samym końcu
rodzynki i
zielony groszek. Mieszamy i gotowe.Ryz możemy jeść sam albo jako dodatek do
mięsa.