Wykonanie
Ryż po kubańsku powstał poniekąd w wyniku desperacji, polegającej na przeglądaniu notesu mojej mamy w poszukiwaniu inspiracji. Jest to potrawa szybka, łatwa i bardzo sycąca. Główną jej zaletą jest możliwość wykorzystania dowolnego rodzaju
mięsa, najlepiej ścinków z
szynek bądź
kiełbasy. My z racji umiłowania białego
mięsa wykorzystaliśmy filet z
kury.

Potrzebujemy:- Czubatej szklanki
ryżu- Kurzego biustu- Puszki
zielonego groszku- Kilku większych
pieczarek- Dwóch ząbków
czosnku- Łyżki
koncentratu pomidorowego-
Cebuli-
Oleju- Wrzątku bądź
bulionuMyjemy, obieramy
pieczarki, kroimy je w kostkę i smażymy do miękkości. Na osobnej, dużej patelni rozgrzewamy
olej, podsmażamy na nim
cebulę i dodajemy
czosnek. Wsypujemy
ryż i doprowadzamy całość do szklistej barwy. Dodajemy
kurczaka,
groszek oraz podsmażone
pieczarki, rozprowadzamy
koncentrat pomidorowy i mieszamy intensywnie. Gdy całość przeniknie się nawzajem swoim aromatem, wlewamy trzy szklanki wrzątku (
bulionu). W tym momencie pozostaje nam tylko czekać, aż
ryż wchłonie
wodę i nabierze miękkości.I w ten łatwy sposób powstaje pyszne danie!Voila!

*Post napisał Maciej.