Wykonanie

Co prawda sezon na
truskawki mija bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną i taką ją zaprezentuję.Knedle można robić z dowolnymi
owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od
truskawek, poprzez
jagody,
morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i
masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką
śmietanką lub lekko ukwaszoną wymieszaną z
cukrem pudrem.

Na około 20 sztuk :4 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę
ziemniaki400 g
białego sera (jednokrotnie zmielony)2
żółtka1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej0,5 kg
truskawek pokrojonych na cząstki
cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do
bułki)6 łyżek
bułki tartej1/6 kostki
masłaZ
sera,
ziemniaków, obu rodzajów mąk,
żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-
serowy placuszek na nim łyżeczkę
truskawek i pół łyżeczki
cukru. Zebrać brzegi placuszka, zlepić na środku w kulę. Położyć na obsypanej
mąką stolnicy złączeniem w dół.Do garna nalać
wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę
soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut.Na suchej patelni uprażyć
bułkę, dodać
cukier a po chwili
masło. Gotowe knedle polać bułeczką.