ßßß
Co prawda sezon na truskawki mija bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną i taką ją zaprezentuję.Knedle można robić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko ukwaszoną wymieszaną z cukrem pudrem.
Na około 20 sztuk :4 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki400 g białego sera (jednokrotnie zmielony)2 żółtka1 i 1/3 szklanki mąki pszennej1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstkicukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki)6 łyżek bułki tartej1/6 kostki masłaZ sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-serowy placuszek na nim łyżeczkę truskawek i pół łyżeczki cukru. Zebrać brzegi placuszka, zlepić na środku w kulę. Położyć na obsypanej mąką stolnicy złączeniem w dół.Do garna nalać wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut.Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle polać bułeczką.