Wykonanie
Lekki torcik przełożony kremem z nutą
amaretto na bazie
sera na sernik ( można użyć też kremowego
śniadaniowego o smaku naturalnym) i
bitej śmietany, do tego
biszkopt kawowy nasączonym
kawą.Krem dzięki dodaniu ubitej
śmietany zyskuje puszystość, aby ją utrwalić dodałam odrobinę
żelatyny.Połączenie nuty
kawy i kwaskowego kremu okazało się bardzo trafione.Ciasto nie jest bardzo słodkie, do całości użyłam 4 łyżki
cukru, co nie znaczy że nie jest słodkie! Jest w sam raz, po zjedzeniu kawałka mamy ochotę na jeszcze...Nam bardzo smakowało. Myślę że na święta zrobię powtórkę :)
Biszkopt kawowy:4
jajka z lodówki (
białka i
żółtka osobno)4 łyżki
mąki tortowej4 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
solipół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnejKrem:600 g
sera na sernik z wiaderka300 ml
śmietanki 30 % schłodzonej3 łyżki
syropu z agawy1 łyżeczka ekstraktu z gorzkich
midałów (
amaretto)1 łyżka
żelatyny ( lub agaru jeśli wolicie)do opsypania
czekolada instant ( taka do picia ) użyłam takiej
płatki migdałoweDo nasączenia użyłam posłodzonej łyżeczką
cukru kawy ( pół szklanki).

Wykonanie
Biszkopt:Nastawiamy piecyk na 160 stopni ( termoobieg). Formę 23 cm okrągłą smarujemy
masłem, dno wykładamy papierem.Ubijamy pianę z
białek na sztywno ze szczyptą
soli, dodajem po łyżce
cukru i dalej miksujemy, teraz
żółtka i miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i
kawą. Dodajemy partiami do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem.
Biszkopt upuszczamy po upieczeniu na blat z wysokości pół metra aby go odpowietrzyć. Studzimy uchylając piekarnik. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty, nasączamy
kawą i przekładamy kremem.

Krem:zalewamy
żelatynę 3 łyżkami
wody i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia ( nie gotować!) i stuzimy chwilę. W tym czasie ucieramy
ser z
syropem z agawy i ekstraktem
migdałowym. Ubijamy kremówkę i dodajemy ją do
sera, delikatnie mieszamy.Wlewamy rozpuszczoną
żelatynę do masy i miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera.Przekładamy nasączony
biszkopt nakładając warswę kremu, posypujemy krem
czekoladą instant, nakładamy drugi blat, znowu krem, dekorujemy prażonymi
płatkami migdałów i obsypujemy
czekoladą ponownie.Schładzamy w lodówce minimium 2 godziny.
