Wykonanie
Moje śniadanie w kolorze bieli...Na rozjaśnienie myśli?
Takie śniadanie dodaje energii i witamin, ale teżzapewnia łagodne przejście ze snu w stan jawy - u mnie powrót duszy do ciała długo ostatnio trwa, ale pomaga w tym cudowny zapach
wanilii i
cynamonu.Takie miłe śniadanko i od razu humor idealny:)
Kilka informacji, jeśli ktoś z Was jeszcze nie zetknął się z tymi
jagodami, w co szczerze wątpię , bo ostatnimi czasy są popularne:)
Jagody Goji to bardzo zdrowe
owoce kolcowoju pospolitego. Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Także jest uprawiana w Polsce ale i często dziczeje. Okrągłe, czerwone
jagody są bardzo delikatne i dlatego nie zrywa się ich z drzewa, lecz delikatnie strząsa.
Suszone owoce propagowane są jako zdrowa żywność.Zdaniem wielu dietetyków
jagody Goji to najzdrowsze
owoce na świece .szklanka
ryżuszklanka
wodyszklanka
mleka kokosowego2 łyżki
cukru z
wanilią1/4 łyżeczki
soliłyżka
cukru lub innego słodzika+gęsty
jogurt (można dosłodzić, ja już nie słodziłam)1/2 łyżeczki
cynamonu*
jagody goji **łyżka domowych powideł, ulubionych ( u mnie
gruszkowe )Gotujemy
ryż na mleku i wodzie, dodając do niego odroinę
soli i dosładzając.Można dać całe
mleko od razu lub stopniowo uzupełniać aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ja lubię kleisty
ryż na śniadanie, można ugotować na bardziej sypko jeśli tak wolicie.
Jogurt łączymy z
cynamonem, polewamy
ryż, posypujemy
owocami.* w prawdziwym
cynamonie jest niskie stężenie kumaryny 0,45% (wysokie jej stężenie może być szkodliwe dla wątroby i nerek), "
podróbka"
cynamonu - cynamonowiec
chiński ma wysokie stężenie aż 5% !Jedna łyżeczka
cynamonu jest tak silnym przeciwutleniaczem jak 1 szklanka soku z
granatów lub 1/2 szklanki
borówek (źródło: "Wyprawy po
przyprawy")** jeśli jeszcze nie jedliście
owoców goji to bardzo polecam.W smaku przypominają nieco
suszoną żurawinę, jednak o wiele słodsze, nie są kwaskowe. Mają lekko azjatycką nutkę
smakową.Szacuje się, że w 100 gramach
jagód jest jej aż 2500 mg witaminy C!Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym, tj. jako roślinę wzmacniającą i regulującą pracę układu trawiennego, poprawiającą ostrość widzenia, wspomagającą funkcjonowanie układu odpornościowego, korzystnie oddziałującą na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającą procesy starzenia .