ßßß
Kiedy jest upał mam ochotę na pikantne potrawy, ciężko stać "nad garami" ale chęć na coś dobrego wygrywa! :) W końcu w krajach gdzie temperatury sięgają 40 stopni i powyżej jada się na ostro więc pewnie ma to jakieś uzasadnienie, może chodzi o termoregulację ciała czy tego typu sprawy.To jedno z najszybszych dań świata, a jednocześnie jedno z naszych ulubionych, choć moje spaghetti raczej nie przypomina klasycznego, to nadaje się też dla bardziej wybrednych smakoszy ;-)Do przepisu!3 porcjemakaron spaghetti ( u mnie bucatini)1 średnia cukinia ze skórką300 g ugotowanej cieciorki400 g przecieru pomidorowego passatapęczek świeżej bazyliimała cebuladuży ząbek czosnkuchili (opcjonalnie)olej roślinny do smażenia1 łyżeczka przyprawy arabiata do dań włoskichWstawiamy wodę na makaron, solimy.Cukinię kroimy w kosteczkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy cieciorkę i smażymy razem.Przygotowujemy sos pomidorowy - na łyżkę oleju wrzucamy łyżeczkę przyprawy arrabiata, kiedy zacznie pachnieć dorzucamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie czosnek posiekany.Po minucie zalewamy wszystko przecierem, dodajemy pozostałe przyprawy oraz świeżą bazylię i dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu. Na koniec dodajemy podsmażone warzywa.Kiedy makaron się ugotuje, zostawiamy odrobinę wody, podajemy z sosem, u nas bez sera ale oczywiście można na talerzu posypać wieńcząc całość.