ßßß
300 g ugotowanej cieciorki ( można użyć puszkowej - sprawdźcie skład powinna być sól i woda)1 średnia/mała cukinia ze skórką - zielonachili ( można użyć płatków chili z pestkami lub papryczki pepperoncini* max 1 sztukę)1 płaska łyżczka bazylii siekanej BIO suszonej1 ząbek czosnkusól do smakuolej do smażenia ( o neutralnym smaku) 2 łyżki2 łyżki gęstego przecieru pomidorowegoolej sezamowy do skropienia
Cukinię kroimy w dość drobną kosteczkę, taką ok. 1 cm, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, solimy aby pozbyć się nadmiaru soku. Kiedy cukinia będzie lekko zrumieniona dodajemy do niej wcześniej ugotowaną cieciorkę, chili i smażymy jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy czosnkiem ( nie wcześniej bo się przypali i zrobi gorzki - można przecisnąć przez praskę lub posiekać) i bazylią.Na koniec dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, czekamy aż składniki się połączą. Gotowe! Skropcie odrobinką oleju sezamowego - podkręci smak!* jeśli używacie papryczki pepperoncini, nie przesadzcie bo jest bardzo ostra, na taką ilość wystarczy jedna mała sztuka, wrzucamy na olej na początku smażenia - odda do dania całą ostrość i aromat