ßßß Cookit - przepis na Poduszkowiec kawowo-waniliowy. 2 lata bloga

Poduszkowiec kawowo-waniliowy. 2 lata bloga

nazwa

Wykonanie

Nie mogę uwierzyć że to już 2 lata mija (dokładnie 16 maja), od kiedy zaczęłam przygodę z blogowaniem.
Kto bloguje ten wie ile to przyjemności, ale też mnóstwo pracy,
o której nie-blogujący nie mają pojęcia ;-)
Niech tajemnica blogowania nas połączy - jak poduszeczki w cieście które prezentuję poniżej!
Ponieważ okazja niecodzienna, to i ciasto wymyślne, przynajmniej jeżeli chodzi o wygląd.
Bo wbrew pozorom jego wykonanie nie jest w ogóle skomplikowane, no może jedynie nakładanie paseczków białej masy wymaga zdecydowanej ręki ;-)
Do masy serowej w oryginale dodaje się 1 budyń z papierka, ale ponieważ stronię od takich dodatków, dałam wanilię i 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, wyszło na to samo, a może nawet smaczniej.
Przepis krąży w necie, ja moje ciasto wzbogaciłam o dodatek kawy, myślę że nic tak nie podkreśla smaku ciasta czekoladowego jak kawa.
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
125 ml oleju
3 łyżki ciemnego kakao
125 ml wody (u mnie zaparzona i ostudzona kawa rozpuszczalna)
Masa serowa 500 g mielonego sera (użyłam sera na sernik z wiaderka)
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii ( lub ziarenka z połowy wanilii)
źródło przepisu
Ubijamy całe jajka z cukrem aż uzyskamy jasną masę. Dodajemy olej i wodę(ja zmieszałam je w 1 kubku) partiami i dalej ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Mieszamy i dodajemy do masy jajecznej na zmianę z płynem. Na koniec mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach.
Przelewamy do blachy 20 x 30 cm wysmarowanej tłuszczem, dodatkowo wyłożyłam ją papierem. Składniki na masę serową miksujemy razem do połączenia składników tak by powstała jednolita masa. Powinna wyjść średnio gęsta masa (tak by można ją było nałożyć z woreczka nie powinna być zbyt lejąca bo zniknie opadnie nam w cieście).
Przekładamy masę serową ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę.
Ciasto pieczemy w piecyku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka). U mnie było gotowe po 30 minutach.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/05/poduszkowiec-kawowo-waniliowy-2-lata.html