Wykonanie
Delikatna kwaskowa
tarta zwieńczona chmurką kremu z
wanilią oprószona kwiatami lawendy.Spód o raczej zwartej strukturze, przypomina flan bardziej niż
biszkopt.Idealna na wiosenny podwieczorek w okresie świątecznym.Moje przygotowania świąteczne są w totalnym proszku, ale na dobre ciasto zawsze jest czas ;-)

źródło przepisu3
jajka80 g
mąki150 g
cukru300 g
jogurtu1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia bioszczypta
soli100 g
masła roztopionegoskórka i sok z 2
cytryn (ja dałam z 1
cytryny i 1
pomarańczy)Krem:180 g
cukru pudru150 g bardzo miękkiego
masła150 g
serka śniadaniowego1 1/2 łyżki
soku z cytrynysuszone kwiaty lawendy do posypania *Miksujemy razem składniki kremu i odstawiamy w chłodne miejscena czas przygotowania
spodu.


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowejUcieramy
jajka z
cukrem na puszystą jasną masę.Dodajemy partiami
mąkę z proszkiem, roztopione
masło cieniutką strużką i sok ze skórką.Następnie ciągle miksując dodajemy szczyptę
soli i
jogurt.Wylewamy masę do natłuszczonej formy (użyłam 20 cm okrągłej) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piecyka na fukcji góra-dół. Pieczemy 45 minut.Studzimy w formie, wyjmujemy. Nakładamy krem.

* Przy używaniu lawendy należy pamiętać o tym, by stosować ją z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości danie będzie smakowało jak perfumy.Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto łagodzi rozmaite dolegliwości związane ze stresem, w tym napięciowe
bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienia.Napar z lawendy można stosować równie jako dodatek do kąpieli bądź tez tonik oczyszczający cerę lub przy stanach zapalnych skóry lub do inhalacji przy przeziębieniu.