Wykonanie

Zapach podczas pieczenia już zapowiadał coś pysznego!Jeśli lubicie ciasta z
bananami to bardzo Wam polecam, dodatkowo chrupiące
ziarna słonecznika i karmelowy smak
cukru świetnie podkreślają i uzupełniają całość.Zapieczone
banany i
cukier tworzą na wierzchu przyjemną słodką skórkę.Ciasto jest puszyste, wilgotne, nie aż tak słodkie w środku - typ
śniadaniowy lub podwieczorkowy, idealny do
kawy czy
herbaty.Proste w wykonaniu, nie wymaga miksera.Zajrzyjcie w zakładkę
cukier kokosowy, znajdziecie tam inne moje wypieki z użyciem tego pysznego i zdrowego
cukru.

340 g
mąki razowej graham300 g
jogurtu naturalnego50 ml
maślanki100 g
cukru kokosowego Royal Brand (+ 2 łyżki do posypania wierzchu ciasta)1/2 łyżeczki
cynamonu2 duże
jajka1/2 szklanki
olejuszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 - 2
banany2 łyżki
ziaren słonecznika
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni na funkcji góra-dół.W misce łączymy przesianą
mąkę,
sól,
cynamon, proszek i
cukier.W drugiej miseczce łączmy mokre składniki:
jajka,
olej,
jogurt i
maślankę.Wsypujemy suche składniki do mokrych i delikatnie mieszamy do połączania składników, niezbyt dokładnie, tak jak przy cieście na muffiny.Wykładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy (moja okrągła 20 cm).Na wierzch układamy plasterki
banana, posypujemy je
słonecznikiem i
cukrem kokosowym.Pieczemy ok 45 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Bazowałam na tym przepisie na ciasto
jogurtowe . Wcześniej już piekłam jego oryginalną wersję.