Wykonanie
Jako, że tłusty czwartek za pasem i zapewne tradycyjnych pączków nie zabraknie w naszych domach, ja dziś mam dla Was nieco lżejszą propozycję na ten smakowity dzień – mini donatki :)Są puszyste, delikatne w smaku i co najważniejsze, bardzo łatwo i szybko się je przygotowuje.W smaku bardziej przypominają dobrej jakości ciasto piaskowe i są pieczone na
proszku do pieczenia, ale to według mnie, dodaje im tylko uroku.Smakują wyśmienicie, a mój mały 5-latek, który nie przepada za
słodyczami tego typu, nie pozostawił po nich nawet okruszków :)Dla dzieciaczków idealne, malutkie, delikatne i mogą być ozdobione wg. gustu :)Składniki:szklanka
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki
cukru2,5 łyżki
maślanki2 duże
jajka3 łyżki
olejupół łyżeczki
cynamonuszczypta
soliPrzygotowanie:W jednej misie wymieszać ze sobą składniki suche, w drugiej składniki mokre.Składniki mokre przelać do suchych, wymieszać dokładnie całą zawartość misy ze sobą, przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać bezpośrednio do maszynki.Piec pączki wg zaleceń na instrukcji obsługi, dołączonej do maszynki.Dekorujemy wg. uznania ( u mnie roztopiona
czekolada ).
Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.comKategorie: