Wykonanie
To dla tych co mogą
mleko i
cukier i
mąkę :)Warte grzechu te bułeczki..
Jogurt w cieście
daje wilgotność, bułeczki na drugi dzień nic nie
tracą na jakości.

Przegrałam z bułeczkami, bez
mleka i
masła to nie ten smak :(Pocieszcie mnie jakoś! może znacie przepis na bułeczki bezmlecznesmakujące jak prawdziwe
drożdżowe bułeczki??

inspiracjaSkładniki:500 g
mąki pszennej5 łyżek
cukru ( w tym 1 z
wanilią)2
jajka15 g świeżych
drożdży100 ml
jogurtu naturalnego50 ml ciepłego
mleka100 g
masłanadzienie: gęsty
dżem ( u mnie krem
chałwowo-
daktylowy )

Robimy zaczyn z
drożdży, łyżki
mąki i
mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.Do dużej miski przesiewamy resztę
mąki, dodajemy rozczyn,
cukier, rozkłócone
jajka,
jogurt i mieszamy.Na koniec dodajemy rozpuszczone, gorące
masło i ponownie wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat i ponownie wyrabiamy.Dzielimy na 3 części, a każdą na 5 ( w
sumie 15 części) i formujemy bułeczki, wkładając do środka po czubatej łyżeczce nadzienia. Uformowane
bułki smarujemy rozmąconym
jajkiem, posypujemy
sezamem i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy ok. 20 min.