ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z nadzieniem chałwowo-daktylowym

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem chałwowo-daktylowym

nazwa

Wykonanie

To dla tych co mogą mleko i cukier i mąkę :)
Warte grzechu te bułeczki..
Jogurt w cieście daje wilgotność, bułeczki na drugi dzień nic nie tracą na jakości.
Przegrałam z bułeczkami, bez mleka i masła to nie ten smak :(
Pocieszcie mnie jakoś! może znacie przepis na bułeczki bezmleczne
smakujące jak prawdziwe drożdżowe bułeczki??
inspiracja
Składniki:
500 g mąki pszennej
5 łyżek cukru ( w tym 1 z wanilią)
2 jajka
15 g świeżych drożdży
100 ml jogurtu naturalnego
50 ml ciepłego mleka
100 g masła
nadzienie: gęsty dżem ( u mnie krem chałwowo-daktylowy )
Robimy zaczyn z drożdży, łyżki mąki i mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.
Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozczyn, cukier, rozkłócone jajka, jogurt i mieszamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat i ponownie wyrabiamy.
Dzielimy na 3 części, a każdą na 5 ( w sumie 15 części) i formujemy bułeczki, wkładając do środka po czubatej łyżeczce nadzienia. Uformowane bułki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 20 min.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/12/bueczki-drozdzowe-z-nadzieniem-chawowo.html