ßßß
Przegrałam z bułeczkami, bez mleka i masła to nie ten smak :(Pocieszcie mnie jakoś! może znacie przepis na bułeczki bezmlecznesmakujące jak prawdziwe drożdżowe bułeczki??
inspiracjaSkładniki:500 g mąki pszennej5 łyżek cukru ( w tym 1 z wanilią)2 jajka15 g świeżych drożdży100 ml jogurtu naturalnego50 ml ciepłego mleka100 g masłanadzienie: gęsty dżem ( u mnie krem chałwowo-daktylowy )
Robimy zaczyn z drożdży, łyżki mąki i mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na kwadrans.Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy rozczyn, cukier, rozkłócone jajka, jogurt i mieszamy.Na koniec dodajemy rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat i ponownie wyrabiamy.Dzielimy na 3 części, a każdą na 5 ( w sumie 15 części) i formujemy bułeczki, wkładając do środka po czubatej łyżeczce nadzienia. Uformowane bułki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy ok. 20 min.