Wykonanie
Bazowałam na sprawdzonym przepisie na ciasto do
owoców, jest idealne, wilgotne, puszyste,
owoce nie wpadają do ciasta.Ciasto jest proste w wykonaniu, nie musimy nawet wyjmować miksera :)Połączenie
gruszek i
śliwek wypadło bardzo aromatycznie, jesienny
miks owoców pasuje i uzupełnia się
smakowo, trochę kwaskowo, trochę słodko i pachnąco. Polecam.Piekłam je jakiś czas temu, ale u mnie jeszcze
śliwki można kupić na bazarku:)

2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia120g
cukru200 ml
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
oleju rzepakowego2 duże
jajka1 łyżeczka mielonej
waniliiszczypta
solimasło do posmarowania formy
owoce:
śliwki,
gruszki,
morele (ok. 500 g)
Owoce myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę,
śliwki w ósemki.Obsypujemy je
cynamonem.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg).W jednej misce łączymy sypkie składniki:
mąkę,
cukier, proszek,
sól. W drugim naczyniu : rozkłócone
jajka,
jogurt,
olej,
wanilię.Wlewamy masę
jogurtowo-jajeczną do sypkich składników i mieszamy delikatnie łyżką,wykładamy masę na wysmarowaną blachę, na wierzch układamy cząstki
owoców.Pieczemy ok 45-50 minut do suchego patyczka i zrumienienia ciasta.Studzimy i wyjmujemy z formy.Możemy posypać
cukrem pudrem.