Wykonanie
Zostałam zaproszona przez Veggie do wspólnego gotowania, bardzo mi się spodobał ten pomysł i z ochotą przystałam. Dziękuję za zaproszenie.Zupa wyszła sycąca, aromatyczna, lekko pikantna, no i ten jesienny kolorek! :)Moje głodomorki wszystko zjadły:)


Jesienna zupa wg Veggie:1 mała
dynia hokkaido2 duże
cebule5 średnich
marchewek1 filiżanka
czerwonej soczewicy1 mały
przecier pomidorowysólolejprzyprawy:
czosnek (dałam 2 ząbki)
chili,
papryka czerwona,
tabasco (pominęłam)szczypta
gałki muszkatołowejszczypta
kurkumy i
imbiru(to kilka moich dodatków)do dekoracji:
chili nitki, topinambur -
chipsy
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku razem z
czosnkiem.
Marchewki i
dynię pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać
wodą tak by je przykryła. Dodać
czerwoną soczewicę, startą gałkę i gotować wszystko do miękkości.Ostudzić, zmiksować, dodać
przecier pomidorowy i pozostałe
przyprawy.Na wierzchu ułożyłam niteczki
chili i
chipsy z topinamburu (użyłam świeżego - obrałam ze skórki, cieniutko pokroiłam i piekłam w wysokiej temperaturze do zezłocenia brzegów).

Pozostałe uczestniczki wspólnego gotowania :Veggiehttp://veggieola.blogspot.comŁucjahttp:// fabrykakulinarnychinspiracji. blogspot.comAngiehttp://iadorecinnamon. blogspot.comKarmelitkahttp://karmel-itka.blogspot. comAurorahttp://www.blogczekolady.pl
Basiahttp://przepisowniabarbry. blogspot.com
Ilonahttp:// vegetarianandindianfood. blogspot.comJustinkahttp://justinka.com/Patyskahttp://www.smakolykialergika. pl