Wykonanie

Bardzo proste w wykonaniu, a pięknie pachnie i smakuje.Piecze się na apetyczny złoty kolor. Wewnątrz maślane i wilgotne.Świetne na śniadanie do
kakao,
kawy. Można posmarować ulubioną
konfiturą.Można je po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Ja jednak wolę je w tej najprostszej formie.W oryginale było z kawałkami
czekolady, ja dodałam
soku z cytryny i skórki aby podkręcić nieco jego neutralny smak.

inspiracja1 szklanka
jogurtu naturalnego1
jajko3/4 szklanki
cukru1/3 łyżeczki
aromatu śmietankowego ( dałam
cukru z
wanilią)1/2 szklanki
oleju2 szklanki
mąki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody ( ja nie dałam bo ciasto ciemnieje, dałam 2 łyżeczki proszku)sok z połowy
cytryny + skórkadodatkowo:
cukier puder do posypania ( ja zrezygnowałam)

1. Wymieszać razem
mąkę,
proszek do pieczenia.2. Do drugiej miski wsypać
cukier, dodać
jajko,
jogurt,
olej,
cukier waniliowy i wymieszać mikserem na najniższych obrotach przez 30 sekund.3. Do mokrych składników dodać
mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką. sok i
skórkę z cytryny, wymieszać.4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej
masłem i posypanej
mąką. Ciasto posypałam łyżką
cukru kryształu. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-60 minut.Ciasto przed podaniem możemy posypać
cukrem pudrem.