ßßß Cookit - przepis na Chlebek owsiany z jabłkami i śliwkami

Chlebek owsiany z jabłkami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Śniadaniowy. Do kawy lub kakao idealny. Lekko słodki. Wilgotny i pyszny!
inspiracja
Na keksówkę długości 10 x 20 cm:
¾ szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych
1 szklanka razowej mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody (dałam proszek do pieczenia 1 łyżeczkę+1/2 sody)
1-2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki rodzynek/orzechów (u mnie migdały ze skórką)
¾ szklanki musu śliwkowego
1/3 szklanki oleju roślinnego
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
2 szklanki jabłek (już samej kostki po obraniu i pokrojeniu)
(u mnie 1 szkl. jabłek i 3/4 szkl. śliwek)
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Płatki owsiane mielimy w blenderze dość drobno, ale tak żeby zostały kawałki płatków. W misce mieszamy suche składniki: płatki, mąkę, proszek+sodę, cynamon, posiekane migdały, jabłka i śliwki. W drugim naczyniu ubijamy lekko olej z musem i jajkami. Wlewamy do suchych składników, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy ciasto do foremki pieczemy ok. 50-60 minut (ja piekłam 40 min) aż do suchego patyczka. Studzimy w formie.
* migdały w skrócie: - są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, bogate źródło wit.E i B2, magnezu, potasu, fosforu.
Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla serca i w profilaktyce nadciśnienia
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/08/chlebek-owsiany-z-jabkami-i-sliwkami.html