Wykonanie
Śniadaniowy. Do
kawy lub
kakao idealny. Lekko słodki. Wilgotny i pyszny!

inspiracjaNa keksówkę długości 10 x 20 cm:¾ szklanki pełnoziarnistych
płatków owsianych1 szklanka
razowej mąki orkiszowej1 łyżeczka
sody (dałam
proszek do pieczenia 1 łyżeczkę+1/2
sody)1-2 łyżeczki
cynamonu½ szklanki rodzynek/orzechów (u mnie
migdały ze skórką)¾ szklanki musu
śliwkowego1/3 szklanki
oleju roślinnego2
jajka z chowu wolnowybiegowego2 szklanki
jabłek (już samej kostki po obraniu i pokrojeniu)(u mnie 1 szkl.
jabłek i 3/4 szkl.
śliwek)Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Płatki owsiane mielimy w blenderze dość drobno, ale tak żeby zostały kawałki
płatków. W misce mieszamy suche składniki:
płatki,
mąkę, proszek+sodę,
cynamon, posiekane
migdały,
jabłka i
śliwki. W drugim naczyniu ubijamy lekko
olej z musem i
jajkami. Wlewamy do suchych składników, mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy ciasto do foremki pieczemy ok. 50-60 minut (ja piekłam 40 min) aż do suchego patyczka. Studzimy w formie.


*
migdały w
skrócie: - są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, bogate źródło wit.E i B2, magnezu, potasu, fosforu.Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla
serca i w profilaktyce nadciśnienia