Wykonanie

Bardzo lubię to ciasto. Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)Piekłam je wiele
razy. Szybko znika ...

inspiracja z malutkimi zmianami2
jajkacukier waniliowy1 szklanka
cukruszczypta
soli1/4 szklanki
musu jabłkowego(u mnie
jabłko starte na tarce o drobnych oczkach)kiedyś użyłam
dżemu i też było ok;)1 szklanka
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka
cynamonu2 szklanki startej
cukinii i odsączonej na durszlakutabliczka
gorzkiej czekolady drobno posiekanejpolewa : roztopiona
gorzka czekolada (1/2 tabliczki) z łyżeczką
masła i 3 łyżkami
śmietanki 30% lub
mleka
Piecyk nagrzać do 170 -180 o C.W jednej misce łączymy
mąkę, proszek,
sodę,
sól,
cukier,
kakao,
cynamon. Dobrze wymieszać.W drugiej
jajka,
cukier waniliowy, mus.Do suchych składników dodać miksturę z
jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę
mleka.Następnie dodać odsączoną
cukinię i posiekaną
czekoladę.Przełożyć do foremki 20x20cm (lub średnicy 20cm). Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą.
