ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe z cukinią

Czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię to ciasto. Puszyste,wilgotne, no i bez tłuszczu;)
Piekłam je wiele razy. Szybko znika ...
inspiracja z malutkimi zmianami
2 jajka
cukier waniliowy
1 szklanka cukru
szczypta soli
1/4 szklanki musu jabłkowego
(u mnie jabłko starte na tarce o drobnych oczkach)
kiedyś użyłam dżemu i też było ok;)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki startej cukinii i odsączonej na durszlaku
tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej
polewa : roztopiona gorzka czekolada (1/2 tabliczki) z łyżeczką masła i 3 łyżkami śmietanki 30% lub mleka
Piecyk nagrzać do 170 -180 o C.
W jednej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, sól, cukier, kakao, cynamon. Dobrze wymieszać.
W drugiej jajka, cukier waniliowy, mus.
Do suchych składników dodać miksturę z jajkami i mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.
Następnie dodać odsączoną cukinię i posiekaną czekoladę.
Przełożyć do foremki 20x20cm (lub średnicy 20cm). Piec około 30- 40 minut, aż do momentu, gdy na wbitym w ciasto patyczku, po wyjęciu, nie będzie surowego ciasta.
Wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu. Polać polewą.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/07/czekoladowe-z-cukinia.html