Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od firmy Skworcu czerwony
ryż. Szczerze mówiąc długo zastanawiałam się, do czego go wykorzystać. Zdecydowałam się na smaczną zapiekankę z czerwonego
ryżu,
brokułów,
kurczaka i innych dodatków.
Brokuły uwielbiam, a w połączeniu z
kurczakiem to już zwłaszcza. Inspiracja
Ryż czerwony ma szereg właściwości prozdrowotnych. Jest bogaty w witaminy A, B, D i E. Zawiera także o wiele więcej błonnika niż
ryż biały.


Składniki:
pierś z kurczaka200 g
brokułów100 g czerwonego
ryżu od Skworcustarty
żółty ser2
jajka100 ml
śmietanki słodkiejpół puszki
kukurydzymlekogałka muszkatu
pieprzwodasólodrobina
olejuprzyprawa do gyrosaRyż czerwony zalać 500 ml
wody osolonej, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Wyłączyć palnik i zostawić pod przykryciem na 10 minut.
Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić gyrosem i usmażyć na odrobinie
oleju.Różyczki
brokułów wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty.
Śmietankę słodką wymieszać z odrobiną
mleka, rozbitymi
jajkami i przyprawić
pieprzem i gałką muszkatu. Dodać połowę startego przez nas
sera.W naczyniu żaroodpornym układać
brokuły,
kurczaka,
kukurydzę,
ryż czerwony. Zalać wszystko mieszanką ze
śmietany i
jajek. Posypać po wierzchu drugą połową
sera całe danie. Zapiekać 15-20 minut.