Wykonanie
Skubaniec/pleśniak to, jak sama nazwa wskazuje, skubane ciasto z dodatkiem
owoców pod
bezą. Mega proste i szybie ciasto. Może to być propozycja na Wielkanocny wypiek dla zapracowanych


Składniki:50 dag
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia25 dag
margaryny5
jajek2 łyżki
smalcu20 dag cukru+ 4 łyżki1 płaska łyżeczka
kakaosłoik
dżemu śliwkowegoWyrobić gładkie ciasto z
mąki, 4 łyżek
cukru, proszku, 5
żółtek,
margaryny i
smalcu.
Smalec dodaje się po to, żeby ciasto było bardziej kruche.Podzielić ciasto na 3 części.Przygotowaną formę do pieczenia wyłożyć jedną częścią ciasta. Na ciasto rozprowadzić
dżem śliwkowy. Do drugiej części dodać
kakao i znów zagnieść. Skubać ciemne ciasto na całą masę z
dżemu.Ubić
białka z 20 dag
cukru na sztywno. Rozprowadzić na ciemnym skubanym cieście. Na wierzch pokruszyć (skubać) jasne ciasto. Piec 30 minut w 180 st. C.
