Wykonanie
Szpinak ... o jego właściwościach
pisałam już na blogu.
Powiem więc tylko, że jest super zdrowy.
Tarta ze
szpinakiem to pomysł na nieco inny obiad czy kolację. Pożywna i aromatyczna.


Składniki na spód:30 dag
mąkiszczypta
soliszczypta
pieprzutymianek20 dag kostki
margaryny lub
masła2
jajkaWszystko zagnieść, wyrobić dokładnie ciasto, zawinąć w folię i na 20 minut do zamrażarki. Zagnieść jeszcze raz i rozwałkować. Wysmarowaną formę do tarty wyłożyć
ciastem, zrobić brzegi. Ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 180 st. C. Zrobić w tym czasie nadzienie.

Nadzienie do tarty:dużo
szpinaku świeżego, bez łodyżek- u mnie dwie miski10 dag
sera solankowego typu
feta2
cebulesuszone pomidory z
czarnuszką i
czosnkiem niedźwiedzim Skworcu lub
czosnek osobno, gdy nie mamy takiego połączenia
pieprz białyodrobina
masławrzątek
Szpinak opłukać, pokroić na mniejsze części, wrzucić do wrzątku, blanszować 3 minuty. Odcedzić przez sito.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na
maśle, dodać
szpinak, doprawić
ziołami i
pieprzem. Wrzucić pokruszony
ser solankowy i wymieszać.

Sos:2
jajkaodrobina słodkiej
śmietankisuszone pomidory z
czarnuszką i
czosnkiem niedźwiedzim Skworcu
Jajka roztrzepać ze
śmietanką.Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ciasto nadzienie i polać sosem. Zapiekać jeszczeokoło 8 minut.Podawać na ciepło lub zimno.Mój króliczek też uwielbia skubnąć sobie
szpinaku:) Jest wielkim amatorem mojej działki.