Wykonanie
Domowy chlebek pszenny ze
słonecznikiem jest puszysty i mięciutki. Zachowuje świeżość przez trzy dni. Tyle był u mnie i znikł:) Można go jeść bez dodatków lub z
masełkiem i
konfiturą. Ja smarowałam go także Miutelą . Inspiracja TU .


Składniki:70 dkg
mąki pszennej5 dkg
drożdży0,5 l
mleka7 dkg
margaryny3 łyżki
oleju1,5 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru1
jajkosłonecznik i
mak do posypaniaZrobić zaczyn z
drożdży, łyżki
cukru, kilku łyżek ciepłego
mleka i kilku łyżek
mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić.Resztę
mąki przesiać do miski, dodać
sól, 1 łyżkę
cukru, wyrośnięty zaczyn, wystudzoną
margarynę i resztę ciepłego
mleka. Wymieszać i wyrobić ciasto. Pod koniec wlać 3 łyżki
oleju i jeszcze kilka minut wyrabiać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu ponownie wyrabiać przez kilka minut. Ciasto włożyć do przygotowanej formy, u mnie 24x28. Pozostawić w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut. Posmarować chlebek roztrzepanym
jajkiem. Na wierzch posypać
makiem i
słonecznikiem. Można lekko przyklepać
słonecznik. Piec w temp. 200 st. C przez 15 minut,a następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Miutelę - połączenie
miodu i
kakao- możecie znaleźć na stronie Anielskich Przysmaków .