Święta za pasem, więc przygotowania do nich ruszyły pełną parą. U mnie w domu na pierwszy ogień piernik . Przepis na niego znalazłam TU . Wypróbowałam i powiem, że świetny, polecam gorąco. Wilgotny i delikatny.Składniki:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody1 przyprawa do piernika1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 łyżki miodu sztucznego25 dag margaryny3 jajka1 szklanka powideł śliwkowychPolewa:10 dag masłapół tabliczki czekoladyW rondelku podgrzać masło z miodem, kakao, przyprawą i powidłami do połączenia składników. Wystudzić. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Jajka ubić z cukrem, dodać wcześniej przygotowaną masę i suche składniki. Wszystko miksować parę minut. Piec w 180 st. C około godziny.Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Polać piernik. Na wierzch można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.