Wykonanie
Zapiekanka makaronowa z
mięsem to smaczny i syty obiad. W połączeniu ze świeżą
zieleninką - pycha. Jestem fanką wszelkich zapiekanek, a ta jest jedną z moich ulubionych.

Składniki:25 dag
makaronu rurki50 dag
mięsa wieprzowego mielonego20 dag
pieczarek10 dag
sera żółtego startego2
cebule2 ząbki
czosnkupęczek
szczypiorkupęczek
pietruszki1 puszka
kukurydzy0,5 szklanki
śmietany 18%2
jajka1,5 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoszczypta
słodkiej paprykipieprzsólzioła prowansalskiebazyliaroztarte ziarna
kolendryvegetaolejPokroić
cebulę i posiekać drobno
czosnek, podsmażyć na
oleju, dodać
mięso i usmażyć. Dodać koncentrat, wymieszać.
Pieczarki obrać, pokroić i usmażyć z odrobiną
vegety.
Makaron ugotować wg opakowania. Odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić
makaron,
mięso,
pieczarki,
kukurydzę, posiekany
szczypiorek i
pietruszkę. Wymieszać składniki. Posypać
startym serem.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze
śmietaną i
przyprawami. Polać całość. Zapiekać ok. 25 minut w 180 st.