Wykonanie
Miałam dziś ochotę na jakieś dobre ciasto
owocowe. W domu były tylko
jabłka i
ananasy ... Przyznam, że nigdy nie
jadłam połączenia tych
owoców, ale pomyślałam,
czemu nie?! Warto spróbować, najwyżej się nie uda.Znalazłam przepis na ciasto TU . Nie chciałam jednak robić kolejnej szarlotki na moim blogu, więc ją zmodyfikowałam i urozmaiciłam, wyszło super!!!
Galaretka żurawinowa
daje pyszny posmak.

Składniki:Ciasto:30 dag
mąki15 dag
margaryny
7 dag
cukru5
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczeniabułka tarta do posypkiNadzienie:2 kg
jabłek1 puszka
ananasapół
galaretki żurawinowej
Beza:5
białek5 dag
cukru1
kisiel cytrynowyKruszonka:10 dag
mąki10 dag
margaryny10 dag
cukru5 dag wiórek
kokosowycharomat waniliowyNa początku najlepiej zrobić kruszonkę. Wymieszać w misce wiórka z
mąką,
cukrem, aromatem i startą na tarce
margaryną, tak aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki. Teraz można zabrać się za ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z
margaryną. Dodać
cukier i
żółtka. Wyrobić ciasto. Wyłożyć
ciastem formę. Na cieście posypać troszkę
bułki tartej, by zatrzymywała sok.
Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki,
ananasa również pokroić. Wymieszać
owoce z połową
galaretki. Wyłożyć nadzienie na ciasto.Ubić
białka na sztywno, pod koniec dodać
cukier i
kisiel. Wyłożyć pianę na
owoce. Posypać kruszonką. Piec ok. 50 minut w 180 st. do zrumienienia.