Wykonanie
Na temat dobrodziejstw
kaszy rozpisywać się nie
będę - wszyscy wiemy, że jest mega zdrowa. Nie wszyscy jednak ją lubią, dla tych jeszcze nie przekonanych proponuję poniższą potrawę. Jestem pewna, że dzięki niej polubią
kaszę.
Absolutna pycha.

Porcja dla 2 osób:300 g boczniaków1
cebula3 ząbki
czosnku3/4 szklanki słodkiej
śmietany1 łyża
mąki pszennejnatka pietruszkioliwa z oliwekoregano,
bazylia,
sól,
pieprz1 woreczek
kaszy pęczaku lub innej
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.Boczniaka umyć i pokroić w kostkę lub w paski,
cebulę poszatkować.Na rozgrzanej
oliwie na wolnym ogniu zeszklić
cebulkę, następnie dodać boczniaki,
przyprawy i dusić do miękkości
grzybów. Następnie wlać
śmietankę, rozgnieciony
czosnek i posiekaną
natkę pietruszki. Dodać
kaszę i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Można zagęścić łyżką
mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej
wody.