ßßß Cookit - przepis na Warzywne bułeczki zapiekane mozzarellą

Warzywne bułeczki zapiekane mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Jeśli sycąca kolacja bądź weekendowe śniadanko to najlepiej zapiekane bułki/ tosty. Jakiś czas temu nabrałam ochoty na tosty z serem, a jednocześnie miałam ochotę zjeść takowe gdzieś poza domem. Zaczęły się poszukiwania jadłodajni, która serwuje tego typu przekąski. Znalazła się bardzo ładna knajpka serwująca tosty, jednak ich cena delikatnie mówiąc wydała się wygórowana (ok. 18 zł za porcję). Zaintrygowana zamówiłam. Danie zostało podane w piękny sposób, naprawdę prezentowało się wyśmienicie. Nie dając się jednak omamić wszelkim zabiegom, które miały na celu uatrakcyjnienie potrawy, miałam świadomość, że mimo całej otoczki, to były po prostu 4 najzwyklejsze tosty, zapieczone mozzarellą wraz z dużą ilością warzyw (pomidory, cebula, kolorowe papryki, zielenina). Po tej uczcie stwierdziłam, że sama sobie będę serwować takie jedzonko i z pewnością będzie mnie to mniej kosztowało :). Tamten dzień stał się inspiracją dla takiej właśnie sycącej śniadaniowo- kolacyjnej przekąski. A najfajniejsze jest to, że można tworzyć różnego rodzaju, własne warianty tostów- począwszy od doboru różnego rodzaju pieczywa do rozmaitych kombinacji kolorystyczno- warzywnych. A nawet sos można przyrządzić ;)
Składniki: (na 2 porcje)
- 6 bułek wieloziarnistych lub Wasze ulubione tosty,
- ok. 200-250 g sera mozzarella (najlepiej od razu kupić starty),
- delikatna szynka (ja używam polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej);
- 2-3 pomidory,
- 1 papryka czerwona (ja użyłam jednej, ale można wprowadzić również inne warianty kolorystyczne);
- 1 cebula,
- świeży koperek,
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy,
- odrobina oleju roślinnego do skropienia.
Przygotowanie:
Właściwie nie ma co specjalnie opisywać przygotowania, bo to nic trudnego i gołym okiem widać jak to przygotować. Wpis właściwie miał stanowić inspirację, gdy zabraknie pomysłu na kolację czy śniadanie. Kanapki można wykonać na dwa sposoby:
I- najpierw zapiekamy samo pieczywo z serek, a następnie nakładamy na to świeże warzywa (zaleta: warzywa nie tracą części składników odżywczych pod wpływem działania temperatury, wada: warzywa są zimne i troszkę traci na tym idea zapiekanki) ;
II- zapiekamy w piekarniku pieczywo wraz z warzywami i serek (warzywa być może trochę stracą na wartości, ale danie jest typowo "na ciepło").
Dla bardzo "wnikliwych" ja robiłam to w następujący sposób: na wieloziarniste bułki ułożyłam połowę sera, na to pomidor, cebula, papryka, posypałam resztą sera, posypałam koperkiem, doprawiłam do smaku i skropiłam lekko olejem rzepakowym. Bułki zapiekałam 12-15 min w naczyniu żaroodpornym (można oczywiście na kratce czy folii aluminiowej), piekarnik rozgrzany do 180 stopni.
Bułeczki chrupiące, ser ciągnący- idealne! Do tego o porannej porze kawka z mlekiem mmmm...
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2013/05/warzywne-bueczki-zapiekane-mozzarella.html