ßßß
Składniki: (na 2 porcje)- 6 bułek wieloziarnistych lub Wasze ulubione tosty,- ok. 200-250 g sera mozzarella (najlepiej od razu kupić starty),- delikatna szynka (ja używam polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej);- 2-3 pomidory,- 1 papryka czerwona (ja użyłam jednej, ale można wprowadzić również inne warianty kolorystyczne);- 1 cebula,- świeży koperek,- przyprawy: sól, pieprz ziołowy,- odrobina oleju roślinnego do skropienia.Przygotowanie:Właściwie nie ma co specjalnie opisywać przygotowania, bo to nic trudnego i gołym okiem widać jak to przygotować. Wpis właściwie miał stanowić inspirację, gdy zabraknie pomysłu na kolację czy śniadanie. Kanapki można wykonać na dwa sposoby:I- najpierw zapiekamy samo pieczywo z serek, a następnie nakładamy na to świeże warzywa (zaleta: warzywa nie tracą części składników odżywczych pod wpływem działania temperatury, wada: warzywa są zimne i troszkę traci na tym idea zapiekanki) ;II- zapiekamy w piekarniku pieczywo wraz z warzywami i serek (warzywa być może trochę stracą na wartości, ale danie jest typowo "na ciepło").Dla bardzo "wnikliwych" ja robiłam to w następujący sposób: na wieloziarniste bułki ułożyłam połowę sera, na to pomidor, cebula, papryka, posypałam resztą sera, posypałam koperkiem, doprawiłam do smaku i skropiłam lekko olejem rzepakowym. Bułki zapiekałam 12-15 min w naczyniu żaroodpornym (można oczywiście na kratce czy folii aluminiowej), piekarnik rozgrzany do 180 stopni.Bułeczki chrupiące, ser ciągnący- idealne! Do tego o porannej porze kawka z mlekiem mmmm...


