Wykonanie
Jeśli sycąca kolacja bądź weekendowe śniadanko to najlepiej zapiekane bułki/ tosty. Jakiś czas temu nabrałam ochoty na tosty z
serem, a jednocześnie miałam ochotę zjeść takowe gdzieś poza domem. Zaczęły się poszukiwania jadłodajni, która serwuje tego typu przekąski. Znalazła się bardzo ładna knajpka serwująca tosty, jednak ich cena delikatnie mówiąc wydała się wygórowana (ok. 18 zł za porcję). Zaintrygowana zamówiłam. Danie zostało podane w piękny sposób, naprawdę prezentowało się wyśmienicie. Nie dając się jednak omamić wszelkim zabiegom, które miały na celu uatrakcyjnienie potrawy, miałam świadomość, że mimo całej otoczki, to były po prostu 4 najzwyklejsze tosty, zapieczone
mozzarellą wraz z dużą ilością warzyw (
pomidory,
cebula, kolorowe
papryki,
zielenina). Po tej uczcie stwierdziłam, że sama sobie
będę serwować takie jedzonko i z pewnością będzie mnie to mniej kosztowało :). Tamten dzień stał się inspiracją dla takiej właśnie sycącej
śniadaniowo- kolacyjnej przekąski. A najfajniejsze jest to, że można tworzyć różnego rodzaju, własne warianty tostów- począwszy od doboru różnego rodzaju
pieczywa do rozmaitych kombinacji kolorystyczno- warzywnych. A nawet sos można przyrządzić ;)
Składniki: (na 2 porcje)- 6
bułek wieloziarnistych lub Wasze ulubione tosty,- ok. 200-250 g
sera mozzarella (najlepiej od razu kupić starty),- delikatna
szynka (ja używam
polędwicy sopockiej lub
szynki gotowanej);- 2-3
pomidory,- 1
papryka czerwona (ja użyłam jednej, ale można wprowadzić również inne warianty kolorystyczne);- 1
cebula,- świeży
koperek,-
przyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,- odrobina
oleju roślinnego do skropienia.Przygotowanie:Właściwie nie ma co specjalnie opisywać przygotowania, bo to nic trudnego i gołym
okiem widać jak to przygotować. Wpis właściwie miał stanowić inspirację, gdy zabraknie pomysłu na kolację czy śniadanie. Kanapki można wykonać na dwa sposoby:I- najpierw zapiekamy samo
pieczywo z
serek, a następnie nakładamy na to świeże warzywa (zaleta: warzywa nie
tracą części składników odżywczych pod wpływem działania temperatury, wada: warzywa są zimne i troszkę
traci na tym idea zapiekanki) ;II- zapiekamy w piekarniku
pieczywo wraz z warzywami i
serek (warzywa być może trochę stracą na wartości, ale danie jest typowo "na ciepło").Dla bardzo "wnikliwych" ja robiłam to w następujący sposób: na wieloziarniste
bułki ułożyłam połowę
sera, na to
pomidor,
cebula,
papryka, posypałam resztą
sera, posypałam
koperkiem, doprawiłam do smaku i
skropiłam lekko
olejem rzepakowym.
Bułki zapiekałam 12-15 min w naczyniu żaroodpornym (można oczywiście na kratce czy folii aluminiowej), piekarnik rozgrzany do 180 stopni.Bułeczki chrupiące,
ser ciągnący- idealne! Do tego o porannej
porze kawka z mlekiem mmmm...