Wykonanie
Sezon
truskawkowy jeszcze trwa, nic więc
dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z
truskawkami. Tym razem piernik z
cytrynową pianką,
truskawkami i
galaretką. Całkiem niezłe połączenie.

Składniki:Piernik:40 dag
mąki0,5 kostki
margaryny25 dag
cukru2
jajka4 łyżki powideł3 łyżeczki
kakao0,5 opakowania
przyprawy do piernika1 szklanka
mleka1 łyżeczka
sodyPianka:1 szklanka
śmietany 18%1 szklanka
wody1 opakowanie
galaretki cytrynowej1 opakowanie "
Śnieżki"Dodatkowo:1 opakowanie
galaretki truskawkowejtruskawki w dowolnej ilościok. 0,5 szklanki mocnej, słodkiej
herbatyMargarynę roztopić, ostudzić.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Partiami dodać
mleko,
kakao oraz
mąkę z
sodą i
przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną
margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180 stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę aby ciasto było równe i bardziej "przyczepne". Nasączyć
herbatą.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance
wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić
śmietanę ze "
Śnieżką", następnie dodać
galaretkę. Tężejącą piankę
cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki
truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać
galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.
