Wykonanie
Eksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył.
Kawa, orzeźwiająca
mięta,
czekolada i
bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam.

1. Ciasto:
Biszkopt z 5-6
jajek2. Krem
kawowy:2 szklanki
mleka2 szklanki
likieru kawowego2 budynie
śmietankowe6 łyżek
cukru2
żółtkaZagotować
mleko z
cukrem. Zmiksować
likier kawowy z
żółtkami i
budyniem, wlać do gotującego się
mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Gorący
budyń wylać na
biszkopt. Zostawić, aż wystygnie.3. Pianka miętowa900 ml
śmietany kremówki,600 g pastylek
miętowych w
czekoladzie4,5 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
cukruŚmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki całkowicie się rozpuszczą.Bardzo mocno schłodzić ( co najmniej kilka godzin, a najlepiej zacząć poprzedniego dnia).
Żelatynę i
cukier rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej
wody, wystudzić. Schłodzoną
śmietanę ubić i dodać do niej
żelatynę. Masę wylać na całkowicie wystudzony krem budyniowy. Schłodzić.0,5 litra
śmietany kremówki2 łyżeczki
żelatyny2-3 łyżki
cukru pudruŻelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej
wody, ostudzić.
śmietanę ubić "na sztywno". Dodać
cukier i wystudzoną
żelatynę. Wylać na piankę
miętową. Posypać lekko
kakaem.Taka porcja wystarczy na dużą blachę (36x24). Można zrobić z połowy składników w tortownicy.