Wykonanie
Składniki:250 g
maki orkiszowej jasnej200 g
maki gryczanej3
jajkaokoło 500 ml
mleka2-3 łyżki
cukru trzcinowegookoło 30 g świeżych
drożdży2 szczypty
soli15 g
masłaDrożdże rozgnieść i wymieszać w misce, dokładnie z 1/3 ilości ciepłego
mleka oraz dodatkiem 100 g
mąki orkiszowej. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość dodać,
sól,
cukier, tłuszcz (rozpuszczony i schłodzony) oraz
żółtka jaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dodać resztę
mąki oraz resztę ciepłego
mleka. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Białka jaj ubić na sztywna pianę i dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie mieszając. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej na
oleju rzepakowym :) Podawać gorące np. ze słodkimi dodatkami.Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Ciasto nakładamy łyżką.

