Wykonanie
Wczoraj wieczorem upiekłam maślane bułeczki z kruszonką. Z podanej ilości składników wyszło ich 14 sztuk. B ułeczki są lekko słodkie, przypominają mi smakiem
chałkę. M oje dzieci jadły je dziś na śniadanie z
konfiturą wiśniową i popijały
mlekiem :) a skoro im smakowały to i W am smakować będą :)Składniki na ciasto:700 g
maki orkiszowej jasnej1/2 kostki
masła200 ml
mleka30 g świeżych
drożdży50 g
cukru trzcinowego drobnego2
jajkaSkładniki kruszonki:około 100 g
maki orkiszowej jasnej2.5 łyżki
cukru trzcinowego1/4 kostki
masłaMąkę przesiewamy do miski.D o m ą ki dodajemy zaczyn
drożdżowy (wymieszane z niewielk ą ilością ciepłego
mleka), ubite
jajka z
cukrem i roztopione
masło (letnie).Dokładnie wyrabiamy ciasto dodając w
miedzy czasie pozostałe
mleko. D obrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. W yrobione ciasto przykrywamy ściereczk ą i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wyrabiamy i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. U kładamy je na blasze wyłożonej pergaminem.W ierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.Kruszonka:M ą k ę mieszamy z
cukrem i roztopionym
masłem (przestudzonym). Zag niatamy ciasto. Posypujemy bułeczki małymi okruszkami.p.s. mnie wyszły okruchy ;)