ßßß Cookit - przepis na Bułeczki maślane jasne z kruszonką

Bułeczki maślane jasne z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wieczorem upiekłam maślane bułeczki z kruszonką. Z podanej ilości składników wyszło ich 14 sztuk. B ułeczki są lekko słodkie, przypominają mi smakiem chałkę. M oje dzieci jadły je dziś na śniadanie z konfiturą wiśniową i popijały mlekiem :) a skoro im smakowały to i W am smakować będą :)
Składniki na ciasto:
700 g maki orkiszowej jasnej
1/2 kostki masła
200 ml mleka
30 g świeżych drożdży
50 g cukru trzcinowego drobnego
2 jajka
Składniki kruszonki:
około 100 g maki orkiszowej jasnej
2.5 łyżki cukru trzcinowego
1/4 kostki masła
Mąkę przesiewamy do miski.
D o m ą ki dodajemy zaczyn drożdżowy (wymieszane z niewielk ą ilością ciepłego mleka), ubite jajka z cukrem i roztopione masło (letnie).
Dokładnie wyrabiamy ciasto dodając w miedzy czasie pozostałe mleko. D obrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. W yrobione ciasto przykrywamy ściereczk ą i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto delikatnie jeszcze raz wyrabiamy i formujemy kulki o średnicy około 5 cm. U kładamy je na blasze wyłożonej pergaminem.
W ierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut.
Kruszonka:
M ą k ę mieszamy z cukrem i roztopionym masłem (przestudzonym). Zag niatamy ciasto. Posypujemy bułeczki małymi okruszkami.
p.s. mnie wyszły okruchy ;)
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/05/bueczki-maslane-jasne-z-kruszonka.html