Wykonanie

Dzieci na wakacjach więc się rozpieszczamy sami, jak tylko możemy...Na śniadanie wypróbowałam przepis ze strony kwestiasmaku. com na
drożdżowe naleśniki.Składniki na 6 naleśników/placuszków o średnicy ok. 16 cm:2 dag świeżych
drożdży250 ml
mleka200 g
mąki1 łyżka
cukru trzcinowego5 łyżek
cukru waniliowego (ja używam własnej produkcji)1 całe
jajko + 1
żółtko3 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego
masłado polania - szklanka
truskawek, 1/3 szklanki
śmietanki i łyżka
cukru waniliowego - wszystko zmiksować na nie całkiem gładką masę
Drożdże rozgnieść z
cukrem trzcinowym, dodać 1/4 szklanki ciepłego
mleka, łyżkę
mąki, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i
żółtko utrzeć z
cukrem na puszystą białą masę, zmniejszyć obroty i wciąż miksując dodawać po kolei rozczyn,
mąkę, resztę ciepłego
mleka i
masło.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.Po wyrośnięciu smażyć na złoty kolor na
maśle (mi wystarczyło posmarowanie
masłem patelni tylko przy pierwszym naleśniku).Podawać na ciepło, polane musem
truskawkowo-
śmietanowym albo innm ulubionym dodatkiem.Smacznego!