ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe "na prędce"

Ciasto drożdżowe "na prędce"

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
500 g mąki orkiszowej typ 750
150 g cukru trzcinowego
około 30g świeżych drożdży
2 jajka
około 1/4 litra mleka
100g masła
opcjonalnie 1 kg sliwek
W ciepłym mleku dokładnie rozpuszczamy drożdże i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z cukrem a masło rozpuszczamy w rondelku. Do przesianej w misce mąki dodajemy kolejno wyrośnięte drożdże, mieszamy, Utarte jajka i rozpuszczone lecz ostuydzone masło. Całość wyrabiamy aż ciasto zacznie odklejać się od dłoni.
Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a gdy podrosnie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 45-60 minut, w temperaturze około 180C.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2014/09/ciasto-drozdzowe-na-predce.html