Wykonanie
Dzisiaj t.j. 6 czerwca mija pół roku odkąd zaczęłam pisać bloga.Oto pierwszy post i przepis : http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/01/orkiszowe-muffinki-z-wisniami-i.htmlNie jest to rocznica, ale zawsze jakieś małe moje święto :) i właśnie z tej to okazji upiekłam tartę z
truskawkami i pianką z
białek, a do tarty idealnie pasuje
polewa czekoladowa z
ostrą papryką :) i wyśmienity poncz z
arbuza z Martini :)Te pół roku ( i ta
tarta ;)) to oczywiście dla Was i dzięki Wam :) dla tych wszystkich co mnie wspierają i korzystają z moich przepisów, dla tych, którzy doceniają moją pracę, chwalą jak i krytykują :)Dziękuję :)A teraz po wstępie ;) czas na składniki :)Na spód tarty potrzebujemy :250 g
maki orkiszowej jasnej2
żółtka2 łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
soli1/2 kostki
masłaZ podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie wykładamy ciasto na formę do tarty i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C przez 10 minut.Pozostałe składniki:około 30 sztuk
truskawek4
białka jajka4 łyżki
cukru trzcinowego gruboziarnistego
Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy wzdłuż na pół i układamy ściśle na cieście.
Białka ubijamy na sztywno. dodajemy
cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie gęsta i szklista. Taka pianę kładziemy równomiernie na truskawkach. Pieczemy całość w temp. 170 C przez około 30 minut.Podajemy np. z
polewą czekoladową z
chili.Składniki polewy:pół szklanki
wody4 łyżki
cukru trzcinowego1/2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
chili w proszku2 łyżki
kakao DecoMorreno lub innego gorzkiego
Wodę z
cukrem zagotowujemy i kiedy
cukier się rozpuści dodajemy
kakao i
masło. gotujemy ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy zmieloną
paprykę chili.
