Wykonanie
Jak już
pisałam kilkakrotnie kocham
truskawki. Nie potrzebuję wiele. Wystarczą mi właściwie same bez żadnych dodatków. Takie mogłabym jeść codziennie. I jem:) Ale mam tonę
truskawek..i wypada coś z nich zrobić. Zrobiłam
dżemy (wiem, że to staroświeckie i nikt już tego nie robi ale ma to swój klimat). Dlatego dziś szybka czekoladowa
tarta. Z nadzieniem z
bitej śmietany i
truskawek. Czyli taka trochę truskawkowa chmurka:) Pycha!

Składniki: na ciasto:150 g
mąki pszennej2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
cukru brązowego50 g zimnego
masła1
żółtkoszczypta
solilodowata
wodaNadzienie:150 ml
śmietany kremówkiszklanka
truskawekDodatkowo:
truskawki do dekoracjiWykonanie:Składniki na ciasto wrzuć do miski i wyrób ciasto. Uformuj kulkę
owiń folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wylep
ciastem formę wysmarowaną odrobiną
masła i ponakłuwaj ja widelcem (możesz ją obciążyć
suchą fasolą itp.). Piecz tartę w temp. 180 stopni przez ok 20- 25 minut. Odstaw do wystygnięcia.Kremówkę ubij.
Truskawki zmiksuj i delikatnie połącz ze
śmietaną. Możesz dosłodzić wg gustu (
cukrem pudrem). Masę przełóż na spód. Udekoruj
truskawkami.Smacznego!