Wykonanie
Ponieważ mamy sezon na
szparagi to i ja postanowiłam wykorzystać te warzywa w swojej kuchni ;) przygotowałam danie lekkie i pożywne oraz bogate w witaminy i mikroel e
menty. Kolorowe i smaczne. Dorzuciłam do tego
młodą cukinię, odrobinę
oleju lnianego i żeby danie nabrało kolorów,
paprykę chili, której związki w niej zawarte stymulują krążenie i zwiększają termogenezę organizmu.Składniki :150 g ugotowanego
makaronu orkiszowego pełnoziarnistego100 g
zielonych szparagów150 g
cukinii1
papryka chili2-3 ząbki
czosnkuPół
natki pietruszki2 łyżki
oleju lnianegoSólPieprzSzparagi myjemy, obieramy i odcinamy zgrubiałe końcówki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut.
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i jeszcze na pól. Lekko solimy i odstawiamy, aż
cukinia puści
soki. Następnie
cukinię delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i gotujemy przez około 3 minuty w niewielkiej ilości
wody z sokiem z
cytryny.
Olej lniany mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Dodajemy do niego ugotowany
makaron,
cukinię, ugotowane i pokrojone
szparagi, posiekaną
natkę, drobno pokrojoną papryczkę.Porcja dla 1-2 osób.