Wykonanie

Jakiś czas temu obiecałam sobie, że nie
będę Was zanudzać moimi "gorzkimi żalami", ale chyba mi się nie uda :-( Jak już wiecie moje dziecko jakiś czas temu dopadła ospa. Rada - nierada zostawiłam malucha na tydzień pod opieką mojego
męża i pojechałam na szkolenie, jako że poczucie obowiązku nie pozwoliło mi wziąć zwolnienia... Co ja się tam namartwiłam jak ona znosi tę ospę (nie miała apetytu, a przed moim wyjazdem pojawiła się temperatura), to moje... Jakby tego było mało, dzień przed wyjazdem mój samochód zafundował sobie awarię, przez co musiałam zdecydować się na podróż autobusem, a to zdecydowanie pogorszyło moje samopoczucie :-( Od dziś jestem na zwolnieniu, tzw. opiece, bo dziecko jeszcze przez kilka dni nie powinno iść do przedszkola... I niby to nic takiego, ale okazuje się, że nie wszyscy wierzą w całą tę sytuację... A tego już nie ogarniam - dlaczego i na jakiej podstawie, ktoś insynuuje, że mnie na tym szkoleniu nie było... O innych przykrościach jakich dziś doświadczyłam w związku z całą sytuacją nie
będę tu pisała, bo szkoda Waszego czasu na czytanie tego, ale nasuwa mi się taka refleksja: Czy ja naprawdę jestem tak naiwna czy może już po prostu głupia? Że wierzę w ludzi i ludziom... Bo widzę, że w drugą stronę to nie działa... I
powiem Wam, że jest mi bardzo przykro... bardziej niż bardzo...

A teraz skoro już się wyżaliłam, to pozwólcie, że przejdę do części zasadniczej czyli dzisiejszego przepisu :-) Lubicie placki ziemniaczane? Ja tak :-) Robię je często i z różnymi dodatkami, a z tym sosem są wyjątkowo dobre. Mogą stanowić alternatywę dla placków po węgiersku :-)
Mięso najlepiej kupcie w kawałku i zmielcie samodzielnie, a
ziemniaki najlepiej gdyby były odmianą mączystą - będzie więcej
skrobi. No i jest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie :-) No to dzieła...SKŁADNIKI1,5 kg
ziemniaków2
jajkasólSos:400 g
mielonego mięsa wołowego250 g
pieczarekzielona część
pora2 łyżki
oleju rzepakowego700 ml
przecieru pomidorowego1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz, mielona
papryka (słodka i ostra)suszony
majeranek,
czosnek granulowanydodatkowo:
olej do smażenia, gęsta
śmietana
Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce, a następnie przekładamy na sitko (umieszczone na garnku lub salaterce) i zostawiamy na 20 - 30 minut żeby odsączyć sok. Po tym czasie przekładamy
ziemniaki do miski i delikatnie zlewamy zebrany płyn, a zgromadzoną na dnie
skrobię przekładamy do
ziemniaków. Dodajemy
jajka,
sól, dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym
oleju - po obu stronach, na złoto - brązowy kolor.
Pieczarki i
pora kroimy w plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni
olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy
mięso,
przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie z
mąką, dolewamy do
mięsa z
pieczarkami, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć.Gotowy sos rozkładamy na plackach i ozdabiamy
śmietaną.