Wykonanie

Bez
cukru to tak naprawdę jest tylko ciasto,
rabarbarowe nadzienie bez
cukru raczej się nie obędzie ;-) Ale
bułki są fantastyczne! Przepis na nie podpowiedziała mi pewna pani, która przychodzi do mnie ze swoim dzieckiem na terapię. Robi z niego rogaliki, a ja wykorzystałam ciasto do przygotowania właśnie tych
bułek. Wcześniej eksperymentowałam z
kremem czekoladowym i zachwyciło mnie. Nie mogłam więc nie podzielić się z
Wami. Brak
cukru w niczym nie przeszkadza,
bułki smakują idealnie, wspaniale rosną, a przy tym długo zachowują świeżość :-)A co poza bułkami? praca... mnóstwo pracy... właśnie
siedzę przed stosem opracowań, które powinnam przyswoić na wczoraj... no to będzie na jutro ;-)A Was zostawiam jednak z przepisem :-)SKŁADNIKINa ciasto:4 szklanki
mąki pszennej125 g
masła1 szklanka
mleka50 g
drożdżyNa nadzienie:0,5 kg
rabarbaru7 łyżek
cukru (jeśli wolicie możecie dodać więcej)1 łyża
cukru z
wanilią1
budyń waniliowy bez
cukru (proszek, nie gotowany)mielony
kardamonNa
lukier:2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mleka
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z
mlekiem.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
masło pokrojone w drobniejsze kawałki i rozcieramy razem, aż powstaną drobniutkie grudki. Dolewamy
drożdże i zagniatamy ciasto - powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od dłoni. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do miski z zimną
wodą. Zostawiamy aż ciasto wypłynie na powierzchnię (trwa to 30 - 40 minut). Następnie wyjmujemy je z folii i dzielimy na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Nadzienie przygotowujemy bezpośrednio przed nałożeniem do
bułek, w przeciwnym razie puści zbyt dużo soku.Kulki ciasta lekko spłaszczamy i w każdej robimy głęboki dołek, do którego wkładamy
rabarbarowe nadzienie. Układamy
bułki na blasze (ja układam blisko siebie, żeby później odrywać je jedną od drugiej). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut (Uwaga: podczas pieczenia z nadzienia może wypływać sok).
Cukier dokładnie mieszamy z
mlekiem i mieszanką smarujemy upieczone, jeszcze gorące
bułki.Przepyszne!!!