ßßß Cookit - przepis na Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

nazwa

Wykonanie

Słyszałam ostatnio stwierdzenie: "Zimno. Tarnina kwitnie." I tak sobie myślę: zimno, bo kwitnie czy kwitnie, bo zimno? Stwierdzenia tego typu zawsze dają mi do myślenie :-) na szczęście zaczyna się robić ciepło i mam nadzieję, że święta będą prawdziwie wiosenne :-) Wiecie może gdzie w przyrodzie szukać podpowiedzi?
SKŁADNIKI
Spód:
250 g ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
50 g margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Masa:
300 g chałwy waniliowej
150 g masła
½ szklanki sezamu
1 szklanka mleka w proszku
Polewa:
1 łyżka margaryny
3 łyżki rozpuszczalnego kakao z cukrem
2 łyżki wody
Ziemniaki gotujemy (bez soli), przeciskamy przez praskę i studzimy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy ziemniaki i rozcieramy razem. Dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i znów rozcieramy razem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masło i chałwę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie studzimy. Do zimnej masy dodajemy sezam, mleko w proszku i dokładnie mieszamy (masa jest dość sztywna). Wykładamy na ciasto.
Składniki polewy podgrzewamy razem do chwili aż się połączą. Polewamy wierzch masy.
P.S.
Na tym samym cieście robiłam już wcześniej szarlotkę .
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/04/mazurek-chawowy.html