ßßß
Słyszałam ostatnio stwierdzenie: "Zimno. Tarnina kwitnie." I tak sobie myślę: zimno, bo kwitnie czy kwitnie, bo zimno? Stwierdzenia tego typu zawsze dają mi do myślenie :-) na szczęście zaczyna się robić ciepło i mam nadzieję, że święta będą prawdziwie wiosenne :-) Wiecie może gdzie w przyrodzie szukać podpowiedzi?SKŁADNIKISpód:250 g ziemniaków1,5 szklanki mąki pszennej50 g margaryny1/4 szklanki cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaaromat waniliowyMasa:300 g chałwy waniliowej150 g masła½ szklanki sezamu1 szklanka mleka w proszkuPolewa:1 łyżka margaryny3 łyżki rozpuszczalnego kakao z cukrem2 łyżki wody
Ziemniaki gotujemy (bez soli), przeciskamy przez praskę i studzimy. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy ziemniaki i rozcieramy razem. Dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę i znów rozcieramy razem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.Masło i chałwę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie studzimy. Do zimnej masy dodajemy sezam, mleko w proszku i dokładnie mieszamy (masa jest dość sztywna). Wykładamy na ciasto.Składniki polewy podgrzewamy razem do chwili aż się połączą. Polewamy wierzch masy.P.S.Na tym samym cieście robiłam już wcześniej szarlotkę .