Wykonanie

Słyszałam ostatnio stwierdzenie: "Zimno. Tarnina kwitnie." I tak sobie myślę: zimno, bo kwitnie czy kwitnie, bo zimno? Stwierdzenia tego typu zawsze dają mi do myślenie :-) na szczęście zaczyna się robić ciepło i mam nadzieję, że święta będą prawdziwie wiosenne :-) Wiecie może gdzie w przyrodzie szukać podpowiedzi?SKŁADNIKISpód:250 g
ziemniaków1,5 szklanki
mąki pszennej50 g
margaryny1/4 szklanki
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaaromat waniliowyMasa:300 g
chałwy waniliowej150 g
masła½ szklanki
sezamu1 szklanka
mleka w proszkuPolewa:1 łyżka
margaryny3 łyżki rozpuszczalnego
kakao z
cukrem2 łyżki
wody
Ziemniaki gotujemy (bez
soli), przeciskamy przez praskę i studzimy.
Mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy
ziemniaki i rozcieramy razem. Dodajemy pokrojoną na kawałki
margarynę i znów rozcieramy razem. Dodajemy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Masło i
chałwę kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie studzimy. Do zimnej masy dodajemy
sezam,
mleko w proszku i dokładnie mieszamy (masa jest dość sztywna). Wykładamy na ciasto.Składniki polewy podgrzewamy razem do chwili aż się połączą. Polewamy wierzch masy.P.S.Na tym samym cieście robiłam już wcześniej szarlotkę .