Wykonanie

Macie ochotę na coś słodkiego? No to dziś będzie na słono ;-) choć przyznam, że wyglądają jak prawdziwe słodkie
ciasteczka :-) przewrotne to bardzo, ale wymyśliłam sobie je z racji tygodnia absurdu jaki właśnie się odbywa na "Smakach.." - tam też się pojawią :-) i
powiem Wam, że są pyszne! Idealne na przyjęcia jako małe przekąski (bo powinny być mniejsze niż tradycyjne babeczki, wycinane np. literatką) i przede wszystkim to zaskoczenie na twarzach osób, które nimi częstujecie... :-)SKŁADNIKINa ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej1
żółtko1 łyżka gęstej
śmietany1/4 kostki
margaryny1/4 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:1 opakowanie
sera feta3 łyżki gęstej
śmietany1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanegoszczypta
pieprzu1 łyżka
suszonej żurawinywiśnie w occie
sezam lub
słonecznikgrubo mielony
pieprzmargaryna i
bułka tarta do foremek
mąka do podsypywania ciasta w czasie wałkowania

Suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy
margarynę startą na tarce o dużych oczkach i rozcieramy razem. Dodajemy
żółtko,
śmietanę i zagniatamy ciasto - oczywiście szybko, ponieważ jak każde kruche ciasto powinno
mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy niewielkie kółka. Foremki do babeczek smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą, a następnie do każdej wkładamy kółeczko i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Fetę rozgniatamy, a następnie łączymy ze
śmietaną,
czosnkiem i
pieprzem - mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. przystrajamy
żurawiną,
wiśniami oraz prażonym
sezamem,
słonecznikiem lub grubym
pieprzem.