ßßß
Macie ochotę na coś słodkiego? No to dziś będzie na słono ;-) choć przyznam, że wyglądają jak prawdziwe słodkie ciasteczka :-) przewrotne to bardzo, ale wymyśliłam sobie je z racji tygodnia absurdu jaki właśnie się odbywa na "Smakach.." - tam też się pojawią :-) i powiem Wam, że są pyszne! Idealne na przyjęcia jako małe przekąski (bo powinny być mniejsze niż tradycyjne babeczki, wycinane np. literatką) i przede wszystkim to zaskoczenie na twarzach osób, które nimi częstujecie... :-)SKŁADNIKINa ciasto:1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 żółtko1 łyżka gęstej śmietany1/4 kostki margaryny1/4 łyżeczki soli1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1 opakowanie sera feta3 łyżki gęstej śmietany1 płaska łyżeczka czosnku granulowanegoszczypta pieprzu1 łyżka suszonej żurawinywiśnie w occiesezam lub słonecznikgrubo mielony pieprzmargaryna i bułka tarta do foremekmąka do podsypywania ciasta w czasie wałkowania
Suche składniki ciasta mieszamy razem, a następnie dodajemy margarynę startą na tarce o dużych oczkach i rozcieramy razem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy ciasto - oczywiście szybko, ponieważ jak każde kruche ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłem dłoni. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy niewielkie kółka. Foremki do babeczek smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, a następnie do każdej wkładamy kółeczko i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Fetę rozgniatamy, a następnie łączymy ze śmietaną, czosnkiem i pieprzem - mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy na babeczki. przystrajamy żurawiną, wiśniami oraz prażonym sezamem, słonecznikiem lub grubym pieprzem.