Wykonanie

Ostatnio na kilku blogach widziałam przepis na "Zebrę" - ciasto, które pamiętam doskonale z dzieciństwa i które czasem piekę. Jak tak sobie czytałam, to
doszłam do wniosku, że mój przepis jest praktycznie taki sam więc żeby się nie powtarzać, lekko go sobie zmodyfikowałam i wyszło niesamowicie!!! Zamiast oranżady dolałam
piwo... ale nie obawiajcie się,
alkohol odparowuje podczas pieczenia, zostaje za to dość ciekawy posmak zwłaszcza w połączeniu ze słodką masą
krówkową i słonym popcornem :-) W ogóle uważam za genialne wszelkie połączenia karmelu z
solą - jeśli jeszcze nie
mieliście okazji tego spróbować, to myślę, że ten przepis stworzy Wam świetną ku temu okazję :-) W każdym razie ja wprowadzam ciasto u siebie na stałe :-)SKŁADNIKI5
jajek1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao0,5 szklanki
oleju1 szklanka
piwa (wybierzcie takie niezbyt gorzkie i oczywiście nie powinno być smakowe, np.
malinowe albo
jabłkowe)dodatkowo: 2/3 puszki karmelowej masy krówkowej (w całej puszce było 510 g) , popcorn,
sól (może też być popcorn, który od razu jest solony)
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem na sztywną pianę (na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty, dodajemy
żółtka (wszystkie na raz) i dalej miksujemy.
Mąkę,
kakao i proszek dokładnie mieszamy, a następnie stopniowo dosypujemy do masy jajecznej stale miksując. Dolewamy
olej (ciągle miksując), a następnie stopniowo
piwo. Miksowanie kończymy w chwili gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na godzinę.Wystudzoną babkę smarujemy po wierzchu masą
krówkową i posypujemy popcornem.Mmmm....