ßßß
Lubicie ciasta drożdżowe? To powstało na zasadzie "a co by to było gdyby..." i powiem Wam, że eksperyment należy uznać za w pełni udany :-) delikatnie wilgotne, niesamowicie pachnące, wyrosło idealnie... na pewno jeszcze nie raz się pojawi w moje kuchni :-)SKŁADNIKICiasto:3 szklanki mąki pszennej1 szklanka płatków owsianych2 jajka3 łyżki miodu1 szklanka mleka60 g margaryny30 g drożdży2 łyżki ekstraktu waniliowegoSer:200 g sera2 łyżki cukru1 jajko1 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem
Mąkę i płatki wsypujemy do miski. Dodajemy jajka, miód i ekstrakt. Margarynę rozpuszczamy i studzimy, mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże - dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę, by podrosło. Ciasto jest raczej rzadkie, dlatego jeśli uznacie, że nadmiernie się lepi do rąk,możecie dodać jeszcze trochę mąki, ale pamiętajcie, że nie może być za twarde.Ser rozgniatamy widelcem (ja użyłam takiego typu włoskiego - nie jest kwaśny), dodajemy cukry i jajko, mieszamy.Ciasto rozciągamy na posypanej mąką stolnicy (podsypujemy dużo mąki, a ciasto z powodzeniem rozciągniecie rękami). Rozsmarowujemy na całej powierzchni masę serową, a następnie zwijamy jak roladę. wkładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Studzimy na kratce.Mmm, idealne śniadanie :-)