Wykonanie

Lubicie ciasta drożdżowe? To powstało na zasadzie "a co by to było gdyby..." i
powiem Wam, że eksperyment należy uznać za w pełni udany :-) delikatnie wilgotne, niesamowicie pachnące, wyrosło idealnie... na pewno jeszcze nie raz się pojawi w moje kuchni :-)SKŁADNIKICiasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
płatków owsianych2
jajka3 łyżki
miodu1 szklanka
mleka60 g
margaryny30 g
drożdży2 łyżki ekstraktu
waniliowegoSer:200 g
sera2 łyżki
cukru1
jajko1 łyżeczki
cukru z
wanilią i
kardamonem
Mąkę i
płatki wsypujemy do miski. Dodajemy
jajka,
miód i ekstrakt.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy,
mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim
drożdże - dodajemy do
mąki i zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę, by podrosło. Ciasto jest raczej rzadkie, dlatego jeśli uznacie, że nadmiernie się lepi do rąk,możecie dodać jeszcze trochę
mąki, ale pamiętajcie, że nie może być za twarde.
Ser rozgniatamy widelcem (ja użyłam takiego typu włoskiego - nie jest kwaśny), dodajemy
cukry i
jajko, mieszamy.Ciasto rozciągamy na posypanej
mąką stolnicy (podsypujemy dużo
mąki, a ciasto z powodzeniem rozciągniecie rękami). Rozsmarowujemy na całej powierzchni masę
serową, a następnie zwijamy jak roladę. wkładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Studzimy na kratce.Mmm, idealne śniadanie :-)