Wykonanie

Boże!!! Żeby tak można było dogonić i złapać uciekający czas!!! A ja jak już się za coś wezmę, to zaraz się okazuje, że minęła cała wieczność, a tu dalej końca nie widać :-( albo taki natłok obowiązków, albo zła organizacja - sama już nie wiem, którą wymówkę wybrać... jakby tego jednak nie nazwać, to powoli zaczynam dostrzegać w domu święta :-) Żebym jeszcze tylko nie doświadczała reakcji alergicznej na samą myśl o robieniu przedświątecznych zakupów w tym zgiełku i tłumie to byłoby OK...
Póki co wyznaczam zadania specjalne moim
panom, a sama znikam w kuchni - co ważniejsze rzeczy sama już kupiłam wcześniej :-)SKŁADNIKI1 opakowanie
ciasta francuskiego250 g
kapusty kiszonej70 g
suszonych grzybów1
cebulaliść laurowysól,
pieprz2 łyżki
oleju rzepakowegododatkowo:
żółtko,
zioła lub
sezam do posypania wierzchu
Grzyby płuczemy i zalewamy zimną
wodą - niedużo, tak żeby ledwo je zakryła; odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc. Po tym czasie gotujemy
grzyby do miękkości pozwalając im chłonąć podczas gotowania jak najwięcej
wody. Następnie studzimy je (cały czas w tym samym garnku) i kroimy w cienkie paski lub w kostkę.
Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie wkładamy do garnka, dodajemy
liść laurowy i podlewamy
wodą - gotujemy od czasu do czasu mieszając i pilnując by na dnie zawsze pozostawało trochę
wody (inaczej
kapusta się przypali). Ugotowaną
kapustę odsączamy z
wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju, następnie dodajemy
kapustę i
grzyby, doprawiamy
solą i
pieprzem (ilość
soli zależy od tego, jak bardzo słona jest Wasza
kapusta). Smażymy wszystko razem przez chwilę żeby smaki "przegryzły" się, a następnie pozwalamy nadzieniu wystygnąć.
Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy na nie farsz - 1/4 ciasta powinna zostać bez farszu, wtedy paszteciki łatwo się skleją i nie rozlecą w trakcie pieczenia. Zwijamy roladę, a następnie kroimy ja na 6 - 7 kawałków; układamy je na blaszce posypanej
mąką lub na papierze do pieczenia sklejeniem do dołu, każdy kawałek nacinamy w kilku miejscach, smarujemy roztrzepanym
żółtkiem i posypujemy
ziołami lub
sezamem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg).P.S.To samo nadzienie możecie też wykorzystać do krokietów z ciasta naleśnikowego (KLIK) :-)