Wykonanie
Dziś przepis dla tych, którzy przed świętami walczą z czasem. :)Składniki na 18 okrągłych kapuśniaczków:· 2 opakowania
ciasta francuskiego· 1 kg
kiszonej kapusty·
liść laurowy· 2 garście
suszonych grzybów·
sól·
pieprz· 1 duża
cebula·
jajko·
olej rzepakowy· gruboziarnista
sólGrzyby moczymy w wodzie na całą noc.
Kapustę zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, kiedy ostygnie dobrze wyciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy.
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na
oleju rzepakowym. Do
cebulki przekładamy posiekaną
kapustę oraz odsączone, drobno pokrojone
grzyby. Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę
oleju. Chwilę smażymy. Całość studzimy. Z ciasta specjalną obręczą wycinamy 18 krążków. Na 9 z nich układamy pośrodku farsz. Brzegi smarujemy rozbełtanym
jajkiem, przykrywamy pozostałymi krążkami i za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy
jajkiem, posypujemy
solą gruboziarnistą. Pieczemy 16- 18 minut. Smacznego!