ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne kapuśniaczki

Błyskawiczne kapuśniaczki

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis dla tych, którzy przed świętami walczą z czasem. :)
Składniki na 18 okrągłych kapuśniaczków:
· 2 opakowania ciasta francuskiego
· 1 kg kiszonej kapusty
· liść laurowy
· 2 garście suszonych grzybów
· sól
· pieprz
· 1 duża cebula
· jajko
· olej rzepakowy
· gruboziarnista sól
Grzyby moczymy w wodzie na całą noc. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, kiedy ostygnie dobrze wyciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju rzepakowym. Do cebulki przekładamy posiekaną kapustę oraz odsączone, drobno pokrojone grzyby. Jeśli będzie taka potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Chwilę smażymy. Całość studzimy. Z ciasta specjalną obręczą wycinamy 18 krążków. Na 9 z nich układamy pośrodku farsz. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem, przykrywamy pozostałymi krążkami i za pomocą widelca sklejamy brzegi. Wierzch smarujemy jajkiem, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy 16- 18 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/byskawiczne-kapusniaczki.html