ßßß Cookit - przepis na Sos słodko - kwaśny (na zimę)

Sos słodko - kwaśny (na zimę)

nazwa

Wykonanie

W prawdzie to jeszcze nie szczyt sezonu paprykowego, ale na wszelkie cukinie i kabaczki czas już najwyższy :-) Do tego sosu papryki idzie niewielka ilość, ale odgrywa ogromną rolę - daje niesamowity aromat... Kiedy w zimę otwierałam słoiczki zawsze miałam skojarzenia związane z latem, wczesną jesienią, leniwym i nieśmiałym słońcem... I dzięki Bogu, że cała moja rodzina polubiła ten sos (z córcią na czele), bo już zrobiła jego pierwszą partię na ten rok, a w planie mam jeszcze jedno podejście :-) Przepis mam od koleżanki z pracy - podzieliła się nim w tamtym roku i z tego co wiem większość koleżanek sos robiła i podziela mój entuzjazm co do niego ;-) Zmniejszyłam ilość cukru - wg przepisu sos był bardziej słodki niż kwaśny (była tam mowa o 1 kg cukru!). Inne wykonawczynie też zmniejszyły, ale zaproponowana przeze mnie ilość jest optymalna :-) Sos boski! Zimą wystarczy podgrzać, ewentualnie dodać mięso lub kawałki ryby... Polecam :-)
SKŁADNIKI
3 kg kabaczka (tyle ma zostać po usunięciu pestek; to jest 2 - 3 duże sztuki)
1 kg cebuli
1 kg papryki
0,5 kg cukru
1,5 szklanki octu
3 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 200 g każdy)
1,5 łyżki soli
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka curry
pieprz, sól i bazylia do smaku
Kabaczki obieramy i usuwamy pestki, cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i wszystko kroimy w kostkę. Następnie zasypujemy solą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie warzywa odsączamy z wydzielonego soku. Ocet zagotowujemy z cukrem i studzimy - dodajemy do warzyw i gotujemy razem 30 minut. Dodajemy koncentrat i pozostałe przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie.
Mnie najbardziej smakuje z ryżem i filetem z kurczaka, świetnie też komponuje się z plackami ziemniaczanymi.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/08/sos-sodko-kwasny-na-zime.html